Sport2B presenteert:TOPSPORTGEMEENTE VAN HET JAAR
  2005 Amsterdam
Amsterdam had de eer uitgeroepen te worden tot de eerste topsportgemeente-van-het-jaar. De hoofdstad kende in 2005 een buitengewoon succesvol sportjaar. Winaar 2005

Van de 36 topcompetities werden er drie gewonnen door Amsterdamse ploegen. De Demon Astronauts werden landskampioen basketbal (heren), de Amstel Tijgers zegevierden in de nationale ijshockeycompetitie en de Amsterdam Crusaders waren opnieuw de beste american footballploeg van Nederland. Naast deze drie eerste plaatsen waren Amsterdamse sportploegen goed voor nog eens negen top-5 plaatsen.

Een stevige bijdrage aan het succes werd ook geleverd door de Amsterdamse voetbalhoofdklassers. Maar liefst vijf Amsterdamse ploegen kwamen in 2005 uit op het hoogste landelijke amateurniveau: Ook hockey had met drie teams een substantiële inbreng. American football, basketbal, korfbal, rugby, squash en damesvoetbal waren elk met twee teams vertegenwoordigd op het hoogste niveau.

Amsterdam Crusaders American Football
Amstelland Panthers American Football
Demon Astronauts Basketbal
BV Lely Amsterdam Basketbal
GSA Schiphol Biljarten, driebanden
Hiltex Dammen
Ter Beek Futsal
De Volewijckers Handbal
Amsterdam Hockey (2x) Hockey
Pinoké Hockey
Pirates Honkbal
Blauw-Wit Korfbal
Rohda Korfbal
ASVR Ascrum Rugby
Amsterdamse AC Rugby
Squashworld Squash
Amstelpark Squash
Amsterdam '78 Tafeltennis
Popeye Gold Star Tennis
Ajax Voetbal, eredivisie
Ajax Voetbal, hoofdklasse
Türkiyemspor Voetbal, hoofdklasse
AFC Voetbal, hoofdklasse
DWV Voetbal, hoofdklasse
Blauw Wit A'dam Voetbal, hoofdklasse
Wartburgia Voetbal
Buitenveldert Voetbal
Amstel Tijgers IJshockey


De uitreiking van de prijs vond plaats op 23 april 2006, in het clubhuis van Amsterdam Hockey. In aanwezigheid van de voltallige damesselectie van Amsterdam - kersverse winnaars van de Europacup 2 - ontving Wethouder Hester Maij van Sportzaken uit handen van NOC*NSF- directeur Marcel Sturkenboom de winnaarsbokaal. Daarnaast bood Pieter Verhoogt de gemeente namens Sport2B een sportief kunstwerk aan.