Sport2B presenteert:TOPSPORTGEMEENTE VAN HET JAAR
  2008 Amsterdam
Winaar 2008

Amsterdam na 2005 voor de tweede keer uitgeroepen tot Topsportgemeente van het jaar

Amsterdam was in 2008 met maar liefst 28 teams vertegenwoordigd in de 38 onderzochte topcompetities. Vier teams behaalden de landstitel. De Amsterdam Crusaders behaalden de titel in het American Football, MyGuide Amsterdam was de sterkste in de eredivisie van het basketbal (heren) en L&D Amsterdam zegevierde in de Holland Series van de nationale honkbalcompetitie. Daarnaast werden de dames van VOC landskampioen handbal.

Hockeyclub Amsterdam behaalde zowel in de dames- als in de herencompetitie de tweede plaats en was daarmee ook goed voor een flink aantal punten. Ook damclub Amsterdam’80 eindigde op de tweede plaats in de eindrangschikking.

Het voetbal leverde Amsterdam de meeste punten op. Naast eredivisionist Ajax had de hoofdstad vijf ploegen in de landelijke amateurhoofdklasse en nog een deelnemer aan de hoofdklasse van het vrouwenvoetbal. In de hockeyhoofdklassen was Amsterdam zowel bij de heren als de dames met twee teams vertegenwoordigd.

De volgende verenigingen hebben in 2008 een bijdrage geleverd aan de Amsterdamse overwinning.

Amsterdam Crusaders American Football
Slotermeer BV Badminton
MyGuide Amsterdam Basketbal
BV Lely Amsterdam Basketbal
Amsterdam  '80 Dammen
Ter Beek Futsal
VOC Handbal
Amsterdam (2x) Hockey
Pinoké (2x) Hockey
L&D Amsterdam Honkbal
Blauw Wit Korfbal
AAC Rugby
Isostar/Sports World Squash
Hero Detachering/Amstelpark Squash Squash
Amsterdam'78 Tafeltennis
Popeye Gold Star Tennis
Amstelpark Tennisschool Tennis
Ajax Voetbal, eredivisie
Ajax Voetbal, hoofdklasse
AFC Voetbal, hoofdklasse
Türkiyemspor Voetbal, hoofdklasse
DWV Voetbal, hoofdklasse
DWS Voetbal, hoofdklasse
Wartburgia Voetbal, hoofdklasse
HVA Volleybal Volleybal
Amstel Tijgers Amsterdam IJshockey

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de verkiezing de topsportgemeente van 2008 vond plaats op 15 juni 2009, tijdens het drukbezochte topsportcongres Nederland opjacht naar goud. Sportwethouder Carolien Gehrels van Amsterdam ontving de winnaarsbokaal uit handen van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Daarnaast bood Pieter Verhoogt (directeur Sport2B) haar namens Sport2B en verkiezingspartner SPORT & STRATEGIE een serie van vier sportieve schilderijen aan. Ten overstaande van de ruim 300 aanwezigen en diverse media sprak de wethouder haar dank en waardering uit voor de uitverkiezing en benadrukte zij de Amsterdamse ambities om in 2009 de prijs opnieuw in de wacht te slepen.